Može drugačije

U Srbiji ne postoji razvijena svest o pojmu diskriminacije, posebno diskriminacije i pravima osoba sa invaliditetom. Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom usvojen je 2006. godine, ali do danas nije doživeo široku primenu, jer nije predstavljen na odgovarajući način.
Ostao je nepoznat javnosti, korisnicima, ali i onima koji bi trebalo da ga primenjuju.
Iako sadrži odlična rešenja i instrumente za primenu i zaštitu od diskriminacije, mogućnosti koje nudi nisu primenjene, jer službe i institucije kojima se diskriminisani obraćaju, ne propoznaju diskriminaciju, niti su upoznati sa mogućnostima rešavanja ovih situacija. Donošenjem opšteg Zakona o zabrani diskriminacije ostvaren je prostor za uspešniju borbu i protiv diskriminacije uopšte, a konačno i diskriminacije osoba sa invaliditetom, jer je dao legitimitet i organizacijama ili udruženjima da pokreću tužbe zbog diskriminacije..
Dugogodišnje iskustvo organizacije “…Iz Kruga – Beograd”, pokazuje da su vrlo često moguća rešenja problema diskriminacije u postupku van suda, ali je neophodno upoznati predstavnike vlasti i zastupnike o pojmu i oblicima diskriminacije, kako bi ih pravovremeno uputili u njihova prava i mogućnosti rešavanja konflikta, kao i način procene kojim putem rešiti konkretan problem, a takođe i korisnike ovih zakonskih mogućnosti, odnosno osobe sa invaliditetom.
Projektom „Može drugačije“, realizovan 2010. uz finansijsku podršku UNDP, uspostavili smo pilot uslugu alternativnog načina rešavanja sporova – Medijacija u slučajevima diskriminacije, posebno osoba sa invaliditetom i izgradili sistem upućivanja slučajeva diskriminacije pogodnih za primenu ove tehnike.
Svrha projekta je bio da se osobama sa invaliditetom obezbedi veća dostupnost zaštiti prava, podizanjem kvaliteta znanja i stručnosti predstavnika pravosuđa, sudija, tužilaca, policije, kao i nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, a posebno organizacija osoba sa invaliditetom o tehnici medijacije u slučajevima diskriminacije.
Kroz 4 radionice, organizovane u Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu, projektni tim “…Iz Kruga – Beograd” je obučiila relevatne institucije kako da:
– prepoznaju slučajeve diskriminacije, posebno diskriminacije osoba sa invaliditetom i njihove pojavne oblike,
– prepoznaju slučajeve diskriminacije koje su pogodne za rešavanje primenom medijacije,
– prepoznaju organizacije koje pružaju ovu vrstu usluga.
Predavači na radionicama su bili: Saša Ganjin iz Centra za uporedno pravo, Violeta Kočić Mitaček, advokatica …Iz Kruga – Beograd, Tanja Drobnjak, advokatica i Lepojka Čarević Mitanovski, koordinatorka projekta.

Share :

Twitter
Telegram
WhatsApp