Obuka zdrastvenih radnika

U Gamzigradskoj banji  18.10.2019.god, Mreža IZ KRUGA – Srbija u saradnji sa Domom zdravlja  Milutin Ivković  iz Beograda sprovela je obuku pod nazivom “Unapredjenje dostupnosto zdrastvene zaštite osoba sa invaliditetom”

Osobe sa invaliditetom imaju iste zdravstvene potrebe kao i sve druge osobe u društvu, svaki drugi član populacije, uključujući imunizaciju, skrining, zaštitu reproduktivnog zdravlja i sve druge aspekte propisane zdravstvene zaštite.

Osobe sa invaliditetom (OSI) mogu se suočiti  I suočavaju se sa raznim oblicima prepreka  na svim nivoima zdravstvene zaštite. Verovatnoću razvoja raznih oblika poremećaja zdravlja kod OSI povećava njihova eventualna izdvojenost i socijalna isključenost – društvena neprihvaćenost. Zbog svih ovih razloga, pitanje zdravstvene zaštite OSI  je i pravno pitanje i pitanje poštovanja ljudskih prava, zbog čega postoji širok spektar propisa u našem zakonodavstvu, ali je I pitanje naše senzibilisanosti i dostupnosti zdravstvenih radnika. Ukoliko nam stav nije adekvatan, to je uzrokvano nepoznavanjem specifičnosti komunikacije sa OSI, što ima za posledicu nepoštovanje ličnosti OSI i kršenje njihovih prava.

Share :

Twitter
Telegram
WhatsApp